Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Marta Grzymkowska 07.06.2016

Koktajl - potężna dawka witamin i błonnika

Koktajle mają same zalety: są zdrowe, smaczne i można je zrobić praktycznie ze wszystkiego. - Mogą to być banany, szpinak, jarmuż, może być mleko, woda, świeżo zaparzona kawa - wylicza dietetyczka Justyna Marszałkowska.
Posłuchaj
  • Justyna Marszałkowska o zbawiennej mocy warzywnych i owocowych miksów (Cztery pory roku/Jedynka)
Czytaj także

Jak przekonuje w robieniu koktajli ogranicza nas tylko wyobraźnia i zawartość lodówki, choć są produkty, których lepiej ze sobą nie łączyć. - Nie zalecałabym łączenia warzyw bogatych w witaminę C z ogórkiem lub cukinią, które zabijają tę witaminę - mówi Justyna Marszałkowska. - A jeżeli dorzucamy szpinak, to dodajmy jakiś produkt bogaty w wapń, bo szpinak wypłukuje nam go z organizmu - wyjaśnia.

Dietetyczka podaje też przepis na słodki koktajl kawowo-czekoladowy i odpowiada na pytanie, co będzie najlepsze dla dzieci, dla dorosłych i dla osób starszych. Tłumaczy również, dlaczego koktajli nie powinno się przechowywać i z jakiego powodu niektóre lepiej jest pić z zamkniętymi oczami.

***

Tytuł audycji: "Cztery Pory Roku"

Prowadzi: Roman Czejarek

Gość: Justyna Marszałkowska (dietetyczka)

Data emisji: 7.06.2016

Godzina emisji: 9.18

mg/gs