Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Anna Burzyńska 13.09.2016

Owoce jagodowe źródłem smaku i zdrowia

Borówka amerykańska, jeżyna, malina, truskawka, aronia, żurawina, czarna porzeczka, winogrona, czyli owoce jagodowe są cennym źródłem ważnych dla zdrowia związków chemicznych.

- Jagody nie są może największym źródłem luteiny, bo więcej jej jest w jarmużu, szpinaku i sałacie, ale nie to jest najważniejsze - stwierdziła dietetyk, Ewa Bieniak. - Jagody oprócz luteiny zawierają wiele antyoksydantów, które zwalczają groźne dla zdrowia wolne rodniki - mówiła ekspertka.

Antyoksydanty w połączeniu z luteiną działają korzystnie na wzrok. - Jagody powinniśmy jeść nawet wtedy, gdy nie mamy problemów optycznych - radziła dietetyk. -  Promieniowanie słoneczne bardzo uszkadza nasz wzrok, czego skutki pokazują się po kilku lub nawet kilkunastu latach. Długotrwała praca przy komputerze też niekorzystnie wpływa na wzrok - dodała.

Gość audycji ostrzegała przed groźną chorobą - bąblowicą, na którą możemy zachorować jedząc niemyte owoce. Ewa Bieniak  podała też kilka praktycznych porad i przepisów na przetwarzanie owoców jagodowych.

***

Tytuł audycji: "Lato z Radiem"

Prowadzi: Małgorzata Raducha

Gość: Ewa Bieniak (dietetyk)

Data emisji: 13.09.2016

Godzina emisji: 11.21

ab/tj