Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Andrzej Gralewski 21.09.2014

Zapomniane warzywa sezonowe wracają na stoły

Skorzonera, topinambur, pasternak, jarmuż, brukiew - to tylko niektóre z warzyw używanych kiedyś w kuchni. Potem zostały zastąpione innymi, często importowanymi. - Teraz wracają do łask - mówi Anna Popek.
BrukiewBrukiewWikipedia CC 3.0/Seedambassadors

Pasternak na wiele lat przetrwał jedynie w powiedzeniu "figa z makiem z pasternakiem". Kiedyś to była bardzo popularna potrawa wigilijna - potem powiedzenie stało się synonimem oszustwa.
Starszym ludziom warzywa te kojarzą się z biedą. Młodzi o nich nie słyszeli. - Są przepyszne, tylko w tej chwili jest ich jeszcze mało. (…) Już teraz jednak w lepszych supermarketach lub sklepach sieciowych albo na bazarach można kupić pasternak czy jarmuż - mówi w radiowej Jedynce kucharz, prowadzący warsztaty kulinarne Jerzy Nogal.
Zachwala jarmuż, czyli kapustę z karbowanymi liśćmi. Jest zielona, bordowa lub czarna. Gość audycji "Smaki zdrowia" radzi, co można zrobić z jarmużu i podaje przepis na zupę z tego warzywa.
Rozmawiała Anna Popek.
(ag/mm)