Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Marta Grzymkowska 20.12.2015

Wigilia wege: bez ryb, ale z barszczem i ciastem

Pierogi, grzyby, bigos, barszcz z uszkami czy ciasta - wszystkie te świąteczne potrawy można przygotować bez użycia składników pochodzenia zwierzęcego.
Posłuchaj
  • Świąteczne dania w wersji wegańskiej (Sobotologia/Czwórka)
Czytaj także

W Polskiej tradycji Wigilia jest dniem postu, ale w menu obecne są ryby, które kiedyś nie były uznawane za mięso. Nasza reporterka Kaja Zemła wybrała się na warsztaty, na których można było nauczyć się przyrządzania świątecznych potraw w wersji 100-procentowo wegańskiej.

- Jeśli chodzi o karpia, możemy zastąpić go kotletami a'la rybnymi z selera. Wegańskie są także uszka z grzybami i cebulką z ciasta zawierającego tylko mąkę, wodę i olej. Wiele potraw jest wegańskich z natury, np. barszcz czerwony czy pierogi - mówiły instruktorki warsztatów.

Z audycji dowiecie się także, jak zrobić wegański smalec i bigos na wędzonym tofu, które zastępuje boczek. Podajemy również przepis na piernik buraczano-korzenny w polewie.

***

Przygotowała: Kaja Zemła

Data emisji: 20.12.2015

Godzina emisji: 15.30

Materiał wyemitowano w audycji "Sobotologia".

mg/pg