Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Paulina Jakubowska 10.07.2016

Street food - to nie tylko burgery i frytki

- W Europie Zachodniej i USA food trucki są pełnoprawnym elementem sceny gastronomicznej. W Polsce wciąż jest to traktowane jako ciekawostka - mówi Michał Skoczek czyli Żorż Ponimirski, autor bloga Street Food Polska.
Posłuchaj
  • Michałem Skoczkiem czyli Żorż Ponimirski opowiada o food truckowej ofercie Polski (Tędy po Trendy/Czwórka)
Czytaj także

- W Polsce street food to nowe podejście do kuchni - mówi gość Czwórki. - Gdy zakładałem swojego bloga, działały może 2-3 food trucki - dziś działa ich ponad 400. Street food jest coraz bardziej popularny - wyjaśnia.

Michał Skoczek jedząc na mieście szuka nowych smaków. Zauważa, że w food truckach kończy się era dominacji burgerów i frytek, a coraz popularniejsze stają się kuchnia wietnamska, tajska, tex-mex, pojawiają się smaki żydowskie czy arabskie. Nie można też narzekać na brak dań charakterystycznych dla Polski.

Żorż Ponimirski zdradza, jakiego jedzenia jemu brakuje w ulicznej ofercie, które z polskich miast ma najbogatszy streetfoodowy rynek i czemu gusta Polaków są nieprzewidywalne.

***

Tytuł audycji: "Tędy po trendy"

Prowadzą: Aleksandra JasińskaKamil Jasieński

Gość: Michał Skoczek czyli Żorż Ponimirski (autor bloga Street Food Polska)

Data emisji: 10.07.2016

Godzina emisji: 9.10

pj/mc