Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 16.09.2016

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Zaglądamy do niej kilkadziesiąt razy dziennie, właściwie nie wyobrażamy sobie bez niej życia. Lodówka. Czy wiemy, jak prawidłowo układać w niej produkty, by zachowały świeżość i się nie psuły?

Jak przyznaje blogerka Daria Ładocha w lodówce warto mieć m.in. musztardę i pesto. I przekonuje, że układanie takich produktów na odpowiednich półkach ma sens. - Producenci sami mówią, gdzie je umieszczać, a na lodówkach są specjalne oznaczenia, choć niewielu zwraca na nie uwagę - mówiła Ładocha. Podkreślała, że na drzwiach lodówki warto przechowywać rzeczy, które nie wymagają bardzo niskich temperatur. - Powinny się tam więc znaleźć przeciery, ketchup, majonez czy musztarda. Otwierając drzwi i zamykając je narażamy te produkty na ogrzanie - tłumaczyła blogerka.

Gdzie trzymać nabiał, gdzie warzywa, na której półce ułożyć świeże mięso czy ryby, a gdzie żywność przetworzoną? Jak prawidłowo zamrażać produkty żywnościowe? O tym także mówiła Daria Ładocha. Zdradziła też, gdzie w lodówce można trzymać… lakiery do paznokci.

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Marta Hoppe

Gość: Daria Ładocha (blogerka kulinarna, autorka książki "Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn")

Data emisji: 13.09.2016

Godzina emisji: 14.07

kd/kul