Czwórka
Paulina Jakubowska
28.09.2016
Kolorowe warzywa - to zasługa chemii
- Kolory w warzywach i owocach mają różnego rodzaju substancje chemiczne, które się różnią swoją budową chemiczną - mówią specjalistki z Zakładu Chemii Fizycznej. - W zależności od ich budowy otrzymujemy różne kolory - dodaje.
Posłuchaj
-
Dlaczego warzywa mają różne kolory - opowiadają ekspertki z Festiwalu Nauki
Czytaj także
Na 20. Festiwalu Nauki oprócz uczestniczenia w wykładach, debatach, spotkaniach można też zjeść smacznie i kolorowo. Okazuje się, że cukry, takie jak glukoza są dla nas przezroczyste, niewidoczne, a za kolory odpowiadają inne substancje.
- Chlorofil daje kolor zielony, karotenoidy występują w marchewkach, pomidorach czy dyni, one też odpowiadają za żółty kolor jesiennych liści - mówią adiunktki Agnieszka Zielińska i Katarzyna Zawada z Zakładu Chemii Fizycznej z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Specjalistki zdradzają również czemu brokuł jest zielony, skoro zawiera wiele karotenoidów, opowiadają też gdzie znajdziemy antocyjany.
***
Tytuł audycji: "Stacja Nauka"
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Materiał: Kaja Zemła
Data emisji: 28.09.2016
Godzina emisji: 12.35
pj/kd