Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 06.10.2016

Żywe kultury bakterii. "Specjaliści od dobrej roboty"

Najpierw przetrzymywane są w stanie hibernacji, po dodaniu do mleka zaczynają żyć i stają się mikroskopijnymi obrońcami organizmu. Czym tak naprawdę są żywe kultury bakterii?
Posłuchaj
  • Żywe kultury bakterii - dlaczego nasz organizm ich potrzebuje? (Stacja Nauka/Czwórka)
Czytaj także

- Bakterie fermentacji mlekowej mogą być bardzo różne i należą do różnych szczepów. Dzięki temu możemy otrzymać produktu o różnym smaku, zapachu konsystencji - mówi Ewa Gayny, Dyrektor Relacji Zewnętrznych Danone Polska.

Na bazie tych bakterii powstają jogurty, maślanki, kefiry, a także kwaśna śmietana. Jak się okazuje, te grupy produktów mają podobne działanie, ale różny rodowód geograficzny. Jedne z natury są południowcami, inne wolą umiarkowany klimat…

***

Tytuł audycji: "Stacja Nauka"

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał: Maciej Oswald

Data emisji: 6.10.2016

Godzina emisji: 12.40

kul/bch