Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 20.07.2017

Lubisz słone przekąski - to może być oznaka depresji?

- Spożycie czekolady pobudza wydzielanie serotoniny. Ale podobny efekt uzyskamy sięgając po wszystko to, co sprawia nam przyjemność: filiżankę kawy, orzeszki, słone paluszki czy chipsy - mówiła dr Regina Wierzejska z Instytutu Żywności i Żywienia
Posłuchaj
  • Jedzenie przekąsek w nadmiarze może być oznaką depresji? (Stacja Nauka/Czwórka)
Czytaj także

mózg lekarz 1200.jpg
Czy wiesz, że twój mózg sam się pożera?

Słone przekąski i potrawy, podobnie jak słodkości, są w stanie zmniejszyć nagromadzone w nas emocje. Między innymi brokuł, warzywo, które wpływa bardzo korzystnie na pracę mózgu, a jako źródło witaminy B6, wapnia i białka utrzymuje nasze ciało w stanie odprężenia. Jak przekonywała ekspertka Czwórki, wszystko jednak zależy od stopnia pokrycia zapotrzebowania organizmu na konkretne składniki mineralne, co jest sprawą indywidualną. - Każdy z nas potrzebuje innych składników w różnych proporcjach i ilości. Jedni - więcej białka, inni - wapnia - mówiła ekspertka i tłumaczyła, jak na nasz organizm zadziała serotonina, którą "wyprodukuje" mózg po spożyciu określonych przekąsek. - To ważny neuroprzekaźnik w centralnym układzie nerwowym, zwany potocznie "hormonem szczęścia", a jego niski poziom prowadzić może do uczucia ciągłego zmęczenia - opowiadała dr Wierzejska.


dziecko owoce 1200.jpg
Kiedy picie soków owocowych zaczyna być niezdrowe

A co stanie się, jeśli będziemy poprawiać sobie nastrój przekąskami - i to niezdrowymi - zbyt często? I kiedy rozładowywanie niepięcia emocjonalnego przyjemnym podjadaniem przeradza się w problem depresyjny? Zapraszamy do wysłuchania nagrania materiału reporterskiego, który przygotował Michał Juchniewicz.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 20.07.2017

Godzina emisji: 12.40

kd/jsz