Czy wiesz, że twój mózg sam się pożera?
Słone przekąski i potrawy, podobnie jak słodkości, są w stanie zmniejszyć nagromadzone w nas emocje. Między innymi brokuł, warzywo, które wpływa bardzo korzystnie na pracę mózgu, a jako źródło witaminy B6, wapnia i białka utrzymuje nasze ciało w stanie odprężenia. Jak przekonywała ekspertka Czwórki, wszystko jednak zależy od stopnia pokrycia zapotrzebowania organizmu na konkretne składniki mineralne, co jest sprawą indywidualną. - Każdy z nas potrzebuje innych składników w różnych proporcjach i ilości. Jedni - więcej białka, inni - wapnia - mówiła ekspertka i tłumaczyła, jak na nasz organizm zadziała serotonina, którą "wyprodukuje" mózg po spożyciu określonych przekąsek. - To ważny neuroprzekaźnik w centralnym układzie nerwowym, zwany potocznie "hormonem szczęścia", a jego niski poziom prowadzić może do uczucia ciągłego zmęczenia - opowiadała dr Wierzejska.
Kiedy picie soków owocowych zaczyna być niezdrowe
A co stanie się, jeśli będziemy poprawiać sobie nastrój przekąskami - i to niezdrowymi - zbyt często? I kiedy rozładowywanie niepięcia emocjonalnego przyjemnym podjadaniem przeradza się w problem depresyjny? Zapraszamy do wysłuchania nagrania materiału reporterskiego, który przygotował Michał Juchniewicz.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Data emisji: 20.07.2017
Godzina emisji: 12.40
kd/jsz