Kiszonki to źródło witaminy C, posiadają doskonałe właściwości lecznicze i są szczególnie polecane w sezonie zimowym. To naturalny probiotyk, dużo bardziej skuteczny od tych, dostępnych w aptekach.
- Kiedyś kiszonki były w każdym domu. Kisiło się na zimę beczki ogórków i kapusty, by przez całą zimę z tego korzystać, by nasza odporność była cały czas budowana - podkreśla Jolanta Naklicka-Kleser.
Drugi mózg. Wszystko, co musimy wiedzieć o jelitach
Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Opiera się ono na procesie fermentacji przeprowadzanym przez bakterie mlekowe. Podczas kiszenia cukry proste, zawarte w surowych roślinach rozkładają się na kwas mlekowy, który zapobiega procesom gnicia.
A co można kisić? Czy rzodkiewki czy fasolka szparagowa ze słoika będą nam smakowały? Czy, zdaniem dietetyka Pawła Raflewskiego, kiszonki powinniśmy jeść tylko zimą i podczas choroby? Czy kapusta kiszona i kwaszona to to samo?
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Materiał: Marta Hoppe
Data emisji: 3.12.2018
Godzina emisji: 12.48
pj/kd