Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Paulina Jakubowska 18.07.2019

Warzywa i owoce dla zdrowia i życia

Jedzenie 5 porcji warzyw i owoców dziennie jest elementem zdrowej i zbilansowanej diety promowanej przez Instytut Żywnosci i Żywienia. Niestety tylko 20 procent Polaków spożywa je 2 razy dziennie. 

Nieustannie rośnie świadomość społeczna, a diety wegetariańskie i wegańskie są coraz bardziej popularne. Jednak jest mnóstwo ludzi, którzy po warzywa i owoce sięgają sporadycznie i doskonałym dowodem na to są ostatnie badania amerykańskich naukowców, z których wynika że w wielu przypadkach brak zbilansowanej diety ma bardzo przykre konsekwencje. Jedzenie niewystarczającej ilości warzyw i owoców w bezpośredni sposób przyczynia się do milionów zgonów na całym świecie wynika z badań naukowców z  Uniwersytetu Tuftsa przedstawionych na amerykańskiej konferencji American Society for Nutrition. Badania przeprowadzono na próbie reprezentującej 82 procent populacji. 

- 1 na 12 zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych na całym świecie wiązać się może z konsumowaniem zbyt małej ilości warzyw, a 1 na 7 zgonów skojarzono z niedostateczną podażą owoców - mówi Zuzanna Szybkowska, dietetyk kliniczny z Instytutu Zdrowego Żywienia i dietetyki klinicznej Sanvita. - Mówimy o badaniu, które było przeprowadzone w 113 krajach, co stanowi ponad 80 procent światowej populacji. 

Problem ten szczególnie dotyczy mieszkańców Azji, Afryki Subsaharyjskiej i Oceanii. Jednak i Polska pod tym względem nie jest idealna. Tylko 60 procent Polaków je warzywa i owoce regularnie, a 20 procent z nas dwa razy dziennie. 

Ile owoców i warzyw powinniśmy jeść dziennie? Dlaczego spożywane przez nas warzywa i owoce powinny być w różnych kolorach? Jakie konsekwencje nam grożą gdy nasza dieta nie będzie zbilansowana? O tym m.in. w materiale Martyny Ogonek

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Data emisji: 18.07.2019

Godzina emisji: 8.25

pj/ac