Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 28.10.2019

Czy w kuchni można zmieniać świat na lepsze?

Bohaterki filmu "Boginie jedzenia" nie mają co do tego wątpliwości - gastronomia jest platformą komunikacji z innymi, daje możliwość edukacji, poznawania swoich kultur i tradycji, a także rozwoju lokalnego biznesu. Wtóruje im w tym Maya Gallus, reżyserka filmu "The Heat: A Kitchen (R)evolution".
Posłuchaj
  • Czy świat kulinarny potrzebuje feminizmu? (Sztuka jedzenia/Czwórka)
  • Jakie są "Boginie jedzenia"? (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Czytaj także

Jedzenie jest mikrokosmosem społeczeństwa Maya Gallus

To ciekawy dokument o kobiecym środowisku kulinarnym. Przedstawia on kilka sylwetek kobiet, które muszą walczyć o swoje. - Nazwałam ten film "Kuchenne (R)ewolucje" po to, by jego treść odczytywać także w kontekście ewolucji - wyjaśnia Maya Gallus. - Wierzę, że jesteśmy w trakcie zmian i że ludzie są w stanie dostrzec, że funkcjonujący od dawna system "macho" musi ustąpić miejsca innemu - bardziej ludzkiemu i zrównoważonemu - dodaje.

Jedną z bohaterek "The Heat" jest szefowa kuchni Angela Hartnett, która współpracowała m.in. z Gordonem Ramsey'em. Jak wspomina ten czas? Czy uważa, że kulinarny świat potrzebuje feminizmu? Co serwuje gościom w swoich restauracjach w Londynie? Zapraszamy do wysłuchania nagrania z audycji.  

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Data emisji: 27.10.2019

Godzina emisji: 13.15

kul/kd