Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 14.02.2020

Superfoods - morwa na cukrzycę i odchudzanie

Pochodzi z Azji, z wyglądu przypomina jeżynę, a każda część tej rośliny ma inne właściwości lecznicze.
Posłuchaj
  • Morwa - co leczy i jak smakuje? (Stacja Nauka/Czwórka)
Czytaj także

Czytaj także
marcin molik 1200.JPG
Przepis na zimowy obiad: pietruszka, wanilia i chili

- Morwa jest drzewem liściastym hodowanym także w Polsce. Ma owoce w kolorze białym, ale także fioletowym i różowym - mówi Justyna Kowalska-Bąbik z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Morwa wykazuje przede wszystkim działanie przeciwutleniające, detoksykacyjne, antybakteryjne oraz przeciwwirusowe. Stosowana jest, m.in. w celu wspomagania leczenia cukrzycy, profilaktyki przeciwmiażdżycowej i antynowotworowej oraz obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. - Możemy ją spożywać na surowo i w wersji suszonej. Jadalne są nie tylko owoce, morwy, ale także jej liście i korzenie - wyjaśnia ekspertka. 


Czytaj także
ostrygi 1200x660.jpg
Ostrygi - z biednych stołów na wigilijne talerze Francuzów

Morwa jest niskokaloryczna, a w jej składzie znajdują się substancje, które ograniczają wchłanianie się cukrów do krwi, co w rezultacie przyczynia się do zmniejszenia produkcji tłuszczu i odkładania się tkanki tłuszczowej.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał: Agata Nowotnik

Data emisji: 14.02.2020

Godzina emisji: 12.43

kul/pj