Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 03.05.2020

Szaszłyki świata. Souvlaki z Grecji i japońskie yakitori

Szaszłyki wielu kojarzą się z majówką. Nie zabrakło ich też w Czwórce - Paweł Michałowski prezentuje szaszłyki świata i zdradza, jak je zrobić w domu. 
Posłuchaj
  • Paweł Michałowski opowiada o szaszłykach z różnych miejsc świata (Nie na-żarty/Czwórka)
Czytaj także

Souvlaki to danie mięsne pieczone na szpadkach. - To nic innego, jak popularna mięsna potrawa pochodzenia greckiego. Kawałki mięsa nadziane na szpadkę i opieczone na ogniu - mówi Paweł Michałowski z UlalaChef. - Bez problemu wykonamy ją w naszej kuchni. 

"Souvlak" to po grecku rożen, szpikulec, szaszłyk. W Grecji kluczem do smakowego sukcesu jest marynata. - W marynacie ważny jest balans - zróżnicowanie dodatków, które się w tej marynacie znajdą - mówi specjalista. - Potrzebujemy część słoną, słodką i odrobinę czegoś kwaśnego dla przełamania oraz czegoś, co jest nośnikiem czyli jakiegoś tłuszczu. W przypadku souvlaków jest to: odrobina soli, oliwa z oliwek, sok z cytryny i dodatek świeżych ziół np. tymianku. Mięso marynujemy kilka godzin - dodaje. 

Gdy nie mamy dostępu do żywego ognia, nie możemy rozpalić grilla, to najlepszym rozwiązaniem będzie wykorzystanie i patelni, i piekarnika. Wstępnie obsmażamy szaszłyki na patelni, a później dopiekamy mięso w piekarniku, jak radzi Czwórkowy gość, najlepiej z wykorzystaniem górnego grzania. 

Żeby było grecko warto zadbać o dodatki: sałatka grecka ze świeżych warzywa z serem feta czy domowa pita - będą idealne.

Grecki fastfood i kulinarny spór

- Souvlaki to grecki fastfood - ma jednak bardzo długą tradycję. Są dowody, że w Grecji przyrządzano w ten sposób mięsu już w XVII wieku przed naszą erą - opowiada gość Mateusza Kulika. - W "Odysei" Homera jest wzmianka o souvlakach - dodaje. 

Istnieje też duży kulinarny spór między Grekami, a Turkami o ten typu dania. Turcy starają się dowodzić, że wywodzi się ona z tradycji kuchni tureckiej. 


poke bowl czwórka 1200.jpg
Poke bowl - hawajska odpowiedź na sashimi

Szaszłyki po japońsku

Nie tylko Polska, Grecja i Turcja mogą pochwalić się szaszłykową tradycją. - W Japonii yakitori królują od kilkuset lat - zdradza Paweł Michałowski. - To główny przedstawiciel dań fastfoodowych: mięso nadziane na szpadki opieczone na otwartym ogniu. Nadziewa się tu jedynie mięso kurczaka. Japończycy wykorzystują każdą część kurczaka: podroby, skóry, jadalne chrząstki - dodaje. 

Kluczem do japońskiego smaku są sosy i marynaty. Sos tare ma wiele składników, a każdy kucharz swojego przepisu nie zdradza nikomu.  

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Paweł Michałowski (UlalaChef)

Data emisji: 03.05.2020

Godzina emisji: 17.08

pj