Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 11.08.2020

Czy robaczywe owoce nadają się do jedzenia?

Trwa sezon na owoce, po które chętnie sięgają ludzie oraz... robaki. - Na takie jabłka czy śliwki mówimy robaczywe, ale entomolog powinien użyć określenia zaczerwione, czyli zawierające larwy czy nicienie - wyjaśnia dr hab. Marek Kozłowski. 

Zazwyczaj te owoce nie wykazują wyraźnych znaków żerowania. - Owady, które rozwijają się wewnątrz narządów roślinnych, mają mało wrogów naturalnych i nie inwestują w substancje obronne i to się przekłada na to, że nie są one szkodliwe - wyjaśnia rozmówca Macieja Wójcika. - Nie ma doniesień o zatruciu się larwami owadów w owocach.

Posłuchaj
04:23 [CZWORKA]Stacja Nauka 11 sierpień 2020 robaczywe.mp3 Czy białko owadzie jest groźne dla naszego zdrowia? (Stacja Nauka/Czwórka) 

Inaczej sprawa wygląda z owocami spleśniałymi. Takich już powinniśmy się wystrzegać. - Jest taka obiegowa opinia, że w ciągu roku człowiek zjada "dobry" posiłek z owadów - przyznaje ekspert  z Katedry Entomologii SGGW w Warszawie. - I o ile supermarkety robią wszystko, by uniknąć owadów w owocach, o tyle inaczej sytuacja wygląda w przetwórstwie. Tam już jest dość znaczna tolerancja, a określone normy nie są szczególnie restrykcyjne.

Posłuchaj także:

Oprócz owoców białko owadzie występuje także w piwie. - W ekstrakcie chmielowym jest duży wsad mszyc, które żyją na chmielu. Temu po prostu nie da się zapobiec - dodaje dr hab. Marek Kozłowski.  

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał przygotował: Maciej Wójcik 

Data emisji: 11.08.2020

Godzina emisji: 12.35

kul