Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 25.06.2016

Jak Edward Nożycoręki został królem grilla?

- Bohater filmu Tima Burtona, jak to zwykle w przypadku obrazów tego reżysera bywa, był wyjątkowy. Co prawda miał problemy z jedzeniem, za to z kebabem poradził sobie rewelacyjnie - mówi Magda Maksimiuk, dziennikarka filmowa.
Posłuchaj
  • Kuchnia filmowa. Co jedli bohaterowie filmu "Edward Nożycoręki"? (Pasjonauci/Czwórka)
Czytaj także

"Edward Nożycoręki" powstał w 1990, a w tytułową rolę wcielił się Johnny Deep. - Delikatny chłopak-cyborg zamiast rąk miał nożyce, którymi zresztą zręcznie się posługiwał - opowiada Maksimiuk. - A jednym z niezapomnianych momentów w filmie jest scena, w której Edward serwuje shish-kebaby - dodaje.

Magda Gendźwiłł, współautorka bloga "Crust and Dust" podpowiada, jak zrobić filmowe danie i tłumaczy czym shish-kebab rózni się od klasycznej wersji tego dania.

***

Tytuł audycji: Pasjonauci

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Przygotowała: Ola Opala

Data audycji: 25.06.2016

Godzina audycji: 17.40

kul/mc