Czwórka
Ula Kaczyńska
04.07.2016
Filmy dla smakoszy. Przez żołądek do serca... kinomana
- W kinie jada się bardzo dużo afrodyzjaków. Zazwyczaj służą one jako gra wstępna, albo są ucztą dla podniebienia zarówno bohatera filmu, jak i widza - uważa dziennikarka filmowa Magda Maksimiuk.
Posłuchaj
-
Jak smakuje kino kulinarne? Opowiadamy o najciekawszych obrazach z jedzeniem w tle (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Czytaj także
Romans w kuchni stworzył Peter Greenaway w filmie "Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek". Georgina i Michael poznają się w restauracji należącej do męża kobiety. Ich namiętny romans rozgrywa się na zapleczu Le Hollandais za przyzwoleniem szefa kuchni. Od uroczystej kolacji rozpoczyna się także uczucie Anny i Williama w "Notting Hill". - W indyjskim "Smaku curry" bohaterowie zakochują się w sobie przez kulinarną pomyłkę. To zupełnie inne od europejskiego spojrzenie na kuchnię i na miłość - opowiada gość Czwórki.
W audycji opowiadamy o najciekawszych i najbardziej oryginalnych kulinarnych produkcjach filmowych. Zdradzamy, dlaczego w menu romantycznej kolacji we dwoje powinien znaleźć się tatar, która roślina określana jest mianem "bezwstydnicy" i w jakim filmie wykwintna francuska kolacja otwiera serca członków hermetycznej duńskiej społeczności.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Magda Maksimiuk (dziennikarka filmowa)
Data audycji: 3.07.2016
Godzina audycji: 15.05
kul/ei