Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 04.07.2016

Filmy dla smakoszy. Przez żołądek do serca... kinomana

- W kinie jada się bardzo dużo afrodyzjaków. Zazwyczaj służą one jako gra wstępna, albo są ucztą dla podniebienia zarówno bohatera filmu, jak i widza - uważa dziennikarka filmowa Magda Maksimiuk.
Posłuchaj
  • Jak smakuje kino kulinarne? Opowiadamy o najciekawszych obrazach z jedzeniem w tle (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Czytaj także

Romans w kuchni stworzył Peter Greenaway w filmie "Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek". Georgina i Michael poznają się w restauracji należącej do męża kobiety. Ich namiętny romans rozgrywa się na zapleczu Le Hollandais za przyzwoleniem szefa kuchni. Od uroczystej kolacji rozpoczyna się także uczucie Anny i Williama w "Notting Hill". - W indyjskim "Smaku curry" bohaterowie zakochują się w sobie przez kulinarną pomyłkę. To zupełnie inne od europejskiego spojrzenie na kuchnię i na miłość - opowiada gość Czwórki.

W audycji opowiadamy o najciekawszych i najbardziej oryginalnych kulinarnych produkcjach filmowych. Zdradzamy, dlaczego w menu romantycznej kolacji we dwoje powinien znaleźć się tatar, która roślina określana jest mianem "bezwstydnicy" i w jakim filmie wykwintna francuska kolacja otwiera serca członków hermetycznej duńskiej społeczności.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Magda Maksimiuk (dziennikarka filmowa)

Data audycji: 3.07.2016

Godzina audycji: 15.05

kul/ei