Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PolskieRadio 24
Tomasz Jaremczak 02.02.2017

Radzimy: jak czytać etykiety na produktach żywnościowych

Nie wiesz, co oznaczają skomplikowane nazwy i symbole na etykietach żywności? Posłuchaj audycji Pogotowie Konsumenckie. W programie eksperci: Paulina Gąsiewska (Instytut Żywienia i Żywności), Dariusz Łomowski (Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów) doradzali, na co zwracać uwagę robiąc zakupy.  
Posłuchaj
  • 02.02.17 Jak czytać etykiety na produktach żywnościowych? Goście: Paulina Gąsiewska i Dariusz Łomowski
Czytaj także

Najczęściej sprawdzaną przez Polaków informacją na etykietach żywnościowych jest cena i data ważności. Jednak świadomy konsument może dowiedzieć się z etykiety znacznie więcej.

– Powinniśmy zwracać uwagę na skład danego produktu, a więc składniki wykorzystane do jego produkcji oraz na wartość odżywczą, a więc zawartość kaloryczną, która jest podana w kilokaloriach i dżulach, oraz takich składników jak białko, tłuszcze, węglowodany i sól – mówiła Paulina Gąsiewska.

Podstawową zasadą etykiet jest informowanie konsumenta. Według prawa, etykiety powinny zawierać podstawowe informacje o produkcie, mogą reklamować i zachęcać do kupna, ale nie mogą wprowadzać w błąd co do specyfiki, zastosowania, czy zalet danego produktu.

– Każdy z nas powinien wiedzieć, jakiego rodzaju informacji poszukiwać – doradzał Dariusz Łomowski. – Należy również odróżniać informacje od reklamy – dodał.

Dlaczego powinniśmy czytać etykiety na produktach żywnościowych? Jak rozgryźć oznaczenia, które się tam znajdują? O tym w całej audycji.

Program prowadziła Sylwia Zadrożna.

Polskie Radio 24/dds

Pogotowie Konsumenckie w Polskim Radiu 24 - wszystkie audycje

____________________

Data emisji: 02.02.2017

Godzina emisji: 21.33