Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PolskieRadio 24
Michał Skrzesiński 08.01.2017

Powstaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

W Instytucie Żywności i Żywienia rozpocznie działalność edukacyjną Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Dzięki temu każdy za pośrednictwem internetu będzie mógł otrzymać ważne informacje dotyczące zdrowia. Gościem Polskiego Radia 24 była Hanna Stolińska-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia.
Posłuchaj
  • 8.01.17 Hanna Stolińska-Fiedorowicz o powstającym Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej.

Jak podkreśliła Hanna Stolińska-Fiedorowicz, "Polacy tyją na potęgę". - Już ponad 60 proc. Polaków ma nadmierną masę ciała z czego wynikają różne problemy zdrowotne. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej jest więc potrzebne – zaznaczyła.

Dodała, że informacji dotyczących odżywiania jest mnóstwo i nie wiadomo, które są rzetelne. - Te informacje są często sprzeczne. Często bazują też na odczuciach danych osób, a nie na wiarygodnych badaniach naukowych – wyjaśniła Stolińska-Fiedorowicz.

Jak podkreśliła, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej gromadzi rzetelną wiedzę od najlepszych specjalistów od żywienia. - Bierzemy różne zalecenia żywieniowe. Patrzymy na to, co mówi Światowa Organizacja Zdrowia i inne ważne instytucje światowe. Do newslettera można się już zapisywać, zaś strona rusza 19 stycznia – wyjaśniła.


Hanna Stolińska-Fiedorowicz/fot.PR24/MS Hanna Stolińska-Fiedorowicz/fot.PR24/MS

Stolińska-Fiedorowicz odniosła się także do najnowszej, zaktualizowanej piramidy żywieniowej. - U podstawy piramidy żywienia mamy aktywność fizyczną. Jeśli jednak chodzi o samo jedzenie to na dole mamy warzywa i owoce, choć wcześniej były to produkty zbożowe. Z badań wynika bowiem, że każda dodatkowa porcja warzyw i owoców zmniejsza ryzyko rozwoju chorób przewlekłych – wyjaśniła.

Wskazała, że kolejne w piramidzie są mleko i produkty mleczne. - Następnie mamy mięso i zamienniki mięsa czyli ryby i rośliny strączkowe typu soczewica, ciecierzyca, groch, fasola, a także jajka, które nie są nabiałem. Na samej górze znajdują się oleje, tłuszcze w postaci orzechów i pestek. Dodaliśmy również do piramidy przyprawy zamiast soli – podsumowała.

Więcej w całej rozmowie.

Gospodarzem audycji był Mateusz Drozda.

Polskie Radio 24/pr

_____________________

Data emisji: 8.01.17

Godzina emisji: 11:33