Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Michał Mendyk 22.03.2015

Wielki głód we włoskim raju

- Także w dziedzinie "kuchni ubogiej" neapolitańczycy pokazali wybitny talent do improwizacji - powiedział smakosz Tomasz Prange-Barczyński po lekturze pamiętnika Normana Lewisa z okupowanych Włoch.
Posłuchaj
  • Łukasz Modelski i Tomasz Prange-Barczyński o tym, jak neapolitańczycy radzili sobie z wielkim głodem (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

Autor wydanego po latach "Neapolu '44" towarzyszył - jako oficer brytyjskiego wywiadu -wojskom alianckim zajmującym stolicę Kampanii. We włoskim raju kulinarnym panował wówczas - m.in. za sprawą wprowadzonego przez okupantów zakazu połowy ryb - straszliwy głód.

Już w dniu wyzwolenia zjedzono wszystkie tropikalne ryby z miejskiego akwarium. Potem w wykwintnych restauracjach raczono się koniną (sprzedawaną jako "cielęcina po mediolańsku"), a u rzeźnika kupić można było m.in. kurze głowy, żołądki i jelita, racice cielaka czy duży kawałek tchawicy. Ponoć drastycznie zmalała również lokalna populacja kotów...

Przy okazji okazało się, że niezawodną metodę odróżniania królików od kotów wypracowali rzeźnicy katalońscy, bohaterowie innej książki Normana Lewisa.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzenie: Łukasz Modelski

Gość: Tomasz Prange-Barczyński (redaktor naczelnym magazynu "Wino")

Data emisji: 22.03.2015

Godzina emisji: 11.30

mm/jp