Dwójka
Bartosz Chmielewski
23.05.2015
Kimchi zamiast kebaba? Moda na kuchnię z Korei
- Trendy pokazują, że zainteresowanie kuchnią koreańską będzie rosło przynajmniej do 2018 roku - opowiadała w Dwójce autorka książki "Tradycje kulinarne Korei”.
Koreańczycy zjadają około 18 kilogramów kimchi (na zdjęciu) rocznieWikipedia/Johannes Barre/C.C. 3.0
Posłuchaj
-
Magdalena Tomaszewska-Bolałek o kuchni koreańskiej. Rozmawia Łukasz Modelski (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także
Okrętem flagowym gastronomii koreańskiej jest kimchi, czyli potrawa z kiszonych warzyw. Magdalena Tomaszewska-Bolałek zauważała, że istnieje ponad 200 odmian kimchi. O popularności tego dania decyduje nie tylko jego ciekawy smak, ale także walory zdrowotne. - Kuchnia koreańska wyrosła na bazie medycyny chińskiej, która mówi, że na nasze zdrowie przede wszystkim wpływa to, co jemy - podkreślał gość "Drogi przez mąkę".
Badaczka wróży dużą popularność kuchni koreańskiej w Polsce, ze względu na jej pokrewieństwo z gustami kulinarnymi Polaków, z zamiłowaniem do grilla włącznie.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Magdaleną Tomaszewską-Bolałek (historyczka kuchni)
Data emisji: 23.05.2015
Godzina emisji: 11.30
bch/kul