Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Michał Mendyk 20.09.2015

Idzie moda na miejskie miody

- Nazywają się "mokotowski" lub "białołęcki, a powstają w ulach rozmieszczonych na miejskich dachach - mówiła o jednym z nowych trendów kulinarnych w Polsce Małgorzata Minta, uczestniczka targów Expo w Mediolanie.
Posłuchaj
  • Rozmowa z Małgorzatą Mintą, uczestniczką targów Expo w Mediolanie (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

- Co ciekawe, są one często czystsze od miodów wiejskich. Opryski pól wpływają na skład chemiczny tych ostatnich. Jeśli zaś chodzi o typowe dla miast metale ciężkie, to pszczoły potrafią dobrze odfiltrowywać tego typu zanieczyszczenia - wyjaśniała dziennikarka kulinarna.

Na święcie kuchni, jakim było tegoroczne Expo, nie zabrakło też innych polskich produktów lokalnych, rzemieślniczych. Wśród nich - słynne już cydry oraz inne przetwory z jabłek. Okazuje się, że w małym słoiczku można zmieścić nawet 3 kg tych owoców.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka kulinarna)

Data emisji: 19.09.2015

Godzina emisji: 12.00

mm/bch