Dwójka
Bartosz Chmielewski
16.01.2016
"Pora obiadu w Polsce bardzo się rozchwiała"
- U nas jest zupełnie inaczej niż w krajach śródziemnomorskich, gdzie pora jedzenia jest znormalizowana - o kulinarnym zegarze opowiadała w Dwójce publicystka Joanna Bojańczyk.
Posłuchaj
-
Rozmowa o porach spożywania posiłków w Polsce i na świecie (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także
W Polsce pora obiadowa potrafi trwać od godziny 11.00 do wieczora, tymczasem w dobrych francuskich czy hiszpańskich restauracjach głodny turysta może się srodze rozczarować. - Jak ktoś nie załapie się na obiad między 12.00 a 15.00, to wypada z gry - zauważała Joanna Bojańczyk. Co gorsza, na kolejny posiłek przyjdzie mu czekać aż do... 22.00.
W audycji rozmawialiśmy o kulturowych uwarunkowanich pór spożywania posiłków w Polsce i na świecie. Niektóre z nich sięgają minionych stuleci.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Joanna Bojańczyk (dziennikarka)
Data emisji: 16.01.2016
Godzina emisji: 12.00
bch/mg