Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Michał Czyżewski 01.04.2017

Kuchnia Bliskiego Wschodu leży w Europie

– Osobom z Zachodu te przepisy wydają się bliskowschodnie, ale mieszkańcom Bliskiego Wschodu już nie – mówiła Sabrina Ghayour, autorka książki "Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu".
Posłuchaj
  • Kuchnia Bliskiego Wschodu leży w Europie (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

– Opisuję po prostu potrawy, które sama lubię jeść, które gotuję w domu i w których widać wpływy kultury miejsca mojego urodzenia oraz moich ulubionych smaków – powiedziała kucharka. Znana w Wielkiej Brytanii popularyzatorka gotowania pochodzi bowiem z Iranu, przepisy zawarte w "Sirocco" zostały jednak wymyślone przez nią podczas codziennego przyrządzania posiłków w domu.

Sabrina Ghayour przyznaje, że kulinarnych inspiracji dostarczają jej także liczne podróże m.in. do Tajlandii i Ameryki Południowej ("przekładam to później na smaki, które znam, i przyprawy, które lubię"), a także częste odwiedziny gości, podczas których otwiera lodówkę i improwizuje przy użyciu składników, które tam znajdzie ("najlepsze jedzenie powstaje z tego, co ma się pod ręką").

Kucharka opowiadała też o tym, w jaki sposób kryzys finansowy zrobił z niej autorkę książek, i tłumaczyła, dlaczego w "Sirocco" jest tak dużo bardzo prostych przepisów i dlaczego ta prostota bywa pozorna.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Sabrina Ghayour (kucharka, popularyzatorka gotowania, autorka książki "Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu")

Data emisji: 1.04.2017

Godzina emisji: 10.00

mc/ab