Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Jacek Puciato 17.06.2017

Mięso z owocem?! Przewodnik po kuchni drastycznej

Punktem wyjścia do Dwójkowej rozmowy na temat kontrowersyjnych, przynajmniej dla niektórych, kulinarnych połączeń było wspomnienie zmarłego niedawno Sama Panopoulosa, wynalazcy pizzy hawajskiej.

- Ciekawe, że ta kariera pizzy z ananasem nie zaczęła się nad Wisłą, a w Kanadzie, choć Sam Panopoulos był imigrantem - zastanawiał się Przemysław Bociąga, zwracając uwagę (wraz z prowadzącym audycję Łukaszem Modelskim), że połączenie mięsa i owocu jest bliskie polskiemu smakowi.

W rozmowie nie zabrakło przywołania innych dań z "kuchni drastycznej": schabowego z owocami z puszki (synonimu luksusu w Polsce lat 90.) czy makaronu z dżemem (przykładu na tzw. biedadanie, wykorzystujące, czasem rozpaczliwie, dostępne składniki). Była też mowa o tych kulinarnych pomysłach, które u obcokrajowców mogłyby wzbudzić dalekie od pozytywnych reakcje…

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Przemysław Bociąga (dziennikarz kulinarny)

Data emisji: 17.06.2017

Godzina emisji: 10.00

jp/zi