- Ciekawe, że ta kariera pizzy z ananasem nie zaczęła się nad Wisłą, a w Kanadzie, choć Sam Panopoulos był imigrantem - zastanawiał się Przemysław Bociąga, zwracając uwagę (wraz z prowadzącym audycję Łukaszem Modelskim), że połączenie mięsa i owocu jest bliskie polskiemu smakowi.
W rozmowie nie zabrakło przywołania innych dań z "kuchni drastycznej": schabowego z owocami z puszki (synonimu luksusu w Polsce lat 90.) czy makaronu z dżemem (przykładu na tzw. biedadanie, wykorzystujące, czasem rozpaczliwie, dostępne składniki). Była też mowa o tych kulinarnych pomysłach, które u obcokrajowców mogłyby wzbudzić dalekie od pozytywnych reakcje…
***
Tytuł audycji: Drogę przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Przemysław Bociąga (dziennikarz kulinarny)
Data emisji: 17.06.2017
Godzina emisji: 10.00
jp/zi