Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Marta Zdzieborska 23.12.2017

"Italia do zjedzenia". Włoska kuchnia jest prosta

- Włosi robią tak samo jak Polacy. Przy wyborze knajpy często kierują się portfelem. Niestety wizyta w tanich lokalach kończy się zwykle rozczarowaniem – opowiadał Bartek Kieżuń, autor książki "Italia do zjedzenia".

- Podczas pobytu we Włoszech zdarzyło mi się kilka razy, że miejsca polecane przez autochtonów lub przewodniki okazywały się bardzo kiepskie. Miałem tak w jednej z knajp w Wenecji, gdzie na podany makaron e fagioli składała się zmiksowana fasola z puszki i rozgotowany kiepskiej jakości makaron – opowiadał Bartek Kieżuń, który w swojej książce zawarł przede wszystkim przepisy najbardziej znanych i cenionych dań włoskich, takich jak pasta carbonara czy tiramisu.

- Włoska kuchnia jest prosta. Ważne dla mnie były nie tylko przepisy, ale także towarzyszące im anegdoty. Być może każdy słyszał o carbonarze, ale nie wszyscy wiedzą, jaką historię ma to danie – dodał gość Dwójki.

Z nagrania audycji dowiemy się, gdzie we Włoszech można zjeść smaczny chleb, i posłuchamy o słynnym włoskim rzeźniku.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Bartek Kieżuń

Data emisji: 23.12.2017

Godzina emisji: 12.00

mz/mc