Diety i przysmaki naszych przodków. Poznaj staropolskie przepisy
Książka kucharska J. Lebasa zawiera receptury kulinarne do nucenia. W założeniu miała ona ułatwić gotowanie kucharkom, które za jej sprawą mogły nauczyć się przepisów w formie wierszowanych piosenek. Zdaniem gościa audycji "Droga przez mąkę" nie do końca można traktować tę publikację, jako poważną pomoc w gotowaniu. - To wierszyki, na podstawie których trudno byłoby coś przygotować, bo tam nie ma miar, widać, że przepisy różnią się od prawdziwych receptur z epoki, dają bardzo ogólny scenariusz - mówił Jarosław Dumanowski.
W audycji usłyszeliśmy fragmenty przepisów przetłumaczonych na język polski, ale też zaśpiewanych w oryginale przez francuską śpiewaczkę. W programie zapraszaliśmy też na spotkanie z Jarosławem Dumanowskim w Muzeum Pałacu Króla Jana III Sobieskiego, gdzie, 9 marca, będzie prezentował swoją książkę "Staropolskie przepisy kulinarne".
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: prof. Jarosław Dumanowski (autor i kurator cyklu wydawniczego Monumenta Poloniae Culinaria, szef Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu im. M. Kopernika w Toruniu)
Data emisji: 4.03.2018
Godzina emisji: 12.00
bch