Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Bartosz Chmielewski 04.03.2018

Rozśpiewana książka kucharska z XVIII wieku

- Jej autor, niejaki pan Lebas, przeznaczył swą publikację dla na ogół niepiśmiennych kucharek, żeby mogły się nauczyć tych receptur na pamięć - o publikacji "Festin joyeux, ou la cuisine en musique en vers libres" z 1738 roku opowiadał w Dwójce Jarosław Dumanowski.
Posłuchaj
  • Audycja o książce "Festin joyeux, ou la cuisine en musique en vers libres" (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

staropolskie przepisy 1200.jpg
Diety i przysmaki naszych przodków. Poznaj staropolskie przepisy

Książka kucharska J. Lebasa zawiera receptury kulinarne do nucenia. W założeniu miała ona ułatwić gotowanie kucharkom, które za jej sprawą mogły nauczyć się przepisów w formie wierszowanych piosenek. Zdaniem gościa audycji "Droga przez mąkę" nie do końca można traktować tę publikację, jako poważną pomoc w gotowaniu. - To wierszyki, na podstawie których trudno byłoby coś przygotować, bo tam nie ma miar, widać, że przepisy różnią się od prawdziwych receptur z epoki, dają bardzo ogólny scenariusz - mówił Jarosław Dumanowski.

W audycji usłyszeliśmy fragmenty przepisów przetłumaczonych na język polski, ale też zaśpiewanych w oryginale przez francuską śpiewaczkę. W programie zapraszaliśmy też na spotkanie z Jarosławem Dumanowskim w Muzeum Pałacu Króla Jana III Sobieskiego, gdzie, 9 marca, będzie prezentował swoją książkę "Staropolskie przepisy kulinarne".

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: prof. Jarosław Dumanowski (autor i kurator cyklu wydawniczego Monumenta Poloniae Culinaria, szef Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu im. M. Kopernika w Toruniu)

Data emisji: 4.03.2018

Godzina emisji: 12.00

bch