Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Bartosz Chmielewski 30.06.2018

"Paskalizacja plus". Polski wkład w konserwację żywności

- Instytu Wysokich Ciśnień PAN opracował technologię HPP+, która umożliwa zmiękczenie, a następnie rozerwanie błon przetrwalników bakterii i grzybów przyczyniających się do rozkładu żywności - mówiła w Dwóje Emilia Pawlikowska.
Posłuchaj
  • "Paskalizacja plus". Polski wkład w konserwację żywności (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

restauracja 1200.jpg
Polskie restauracje krytycznym okiem

Paskalizacja to metoda konserwowania żywności polegająca na poddawaniu jej wysokiemu ciśnieniu. Kucharz Piotr Lisakowski podkreślił w audycji przewagę tej technologii nad mrożeniem. - W wyniku działania temperaturą, obniża się skład pokarmu, do tego poprzez mrożenie nie zatrzymamy rozkładu tłuszczy, one dalej będą oksydować. W przypadku wysokiego ciśnienia nie tracimy żadnych wartości. Zachowujemy wszystkie wartości produktu świeżego.

W audycji rozmawialiśmy o wkładzie polskich naukowców w metodę paskalizacji. Nasi goście wyjaśnili, jakie produkty można konserwować w ten sposób, jak wpływa ona na mięsa oraz prze ile czasu produkty zachowują świeżość.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Emilia Pawlikowska z Instytutu Wysokich Ciśnień PAN oraz Piotr Lisakowski - kucharz

Data emisji: 30.06.2018

Godzina emisji: 12.30

bch