Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Jacek Puciato 14.07.2018

Pasta z pokrzyw i inne pomysły zielarki ze Szwecji

- Jeżeli ktoś żyje w konflikcie z naturą, żyje w konflikcie z samym sobą - podkreślała Lisen Sundgren, autorka bestsellerowej książki "Zielnik. Jedzenie i domowe kuracje z łona natury".
Posłuchaj
  • Rozmowa z Lisen Sundgren, autorką książki "Zielnik. Jedzenie i domowe kuracje z łona natury" (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

jedzenie 1200.jpg
"Paskalizacja plus". Polski wkład w konserwację żywności

W swojej najnowszej książce doświadczona zielarka objaśnia, jak korzystać z dobrodziejstw natury, by tworzyć wysmakowane dania oraz leki domowej receptury. W Dwójce Lisen Sundgren mówiła między innymi o wykorzystaniu pokrzywy. - Mój ulubiony przepis to sparzyć pokrzywę, włożyć do miksera, dodać rozpuszczone masło i odrobinę parmezanu, zmiksować. Pastę można używać do makaronu czy do risotto - tłumaczyła.

Jak w praktyce wygląda praca zbierania ziół do restauracji? Czy bezpieczne jest zbieranie roślin w mieście? Dlaczego powinno się zebrać "20 do 25 procent danego zasobu", a resztę zostawić? W nagraniu również o innych pomysłach na "jedzenie i domowe kuracje z łona natury".

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Lisen Sundgren (autorka książki "Zielnik. Jedzenie i domowe kuracje z łona natury")

Data emisji: 14.07.2018

Godzina emisji: 12.30