Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Maria Kąkol 08.03.2013

Sekrety kuchni prezydenckiej

Jak smakuje władza – niektórym wiadomo. A czy wiemy, co smakuje władzy? W specjalnym wydaniu cyklu "Droga przez mąkę” o potrawach przygotowywanych w Pałacu Prezydenckim opowiada Małgorzata Minta – dziennikarka i blogerka.
Sekrety kuchni prezydenckiejGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Co zawiera album kulinarny "Wykwintna kuchnia polska"? Co jadają prezydenci Francji i Stanów Zjednoczonych? Posłuchaj!!!
Czytaj także

Pretekstem do rozmowy jest wydany pod patronatem Pierwszej Damy Rzeczypospolitej Polskiej, Anny Komorowskiej, album kulinarny "Wykwintna kuchnia polska”. Książka otrzymała na dorocznych targach książek kucharskich w Luwrze III nagrodę Gourmand World Cookbook Awards.

- To pierwszy taki album na świecie - mówi Małgorzata Minta. - Zawiera przepisy przygotowane przez szefów kuchni z całego świata. Opisywane potrawy mają nadawać się do przyrządzania podczas uroczystości. W książce znalazły się przepisy przygotowane przez Annę Komorowską. Wśród nich znajdziemy, na przykład, przepis na szparagi w sosie holenderskim. Jest to kuchnia domowo-odświętna, elegancka - uważa gość "Drogi przez mąkę".

Małgorzata Minta wyjawia, że w kuchni Pałacu Prezydenckiego pracuje bardzo niewiele osób. - Dosłownie kilka kucharek, paru kucharzy i kilku kelnerów. Szefem kuchni jest, już od paru lat, Grzegorz Rzeszotarski, który wcześniej pracował w restauracji Hotelu Europejskiego. Gdy Hotel zawiesił działalność Rzeszotarski otrzymał propozycję pracy w Pałacu Prezydenckim. Przyjął ją... no, bo któż by odmówił? - pyta retorycznie gość "Drogi przez mąkę".

Rozmawiał Łukasz Modelski

Zapraszamy również do wysłuchania wypowiedzi Danièle Delpeuch, która była szefową kuchni prezydenta Francji, Françoisa Mitteranda. W audycji usłyszymy też wypowiedź bohaterki filmu "Niebo w gębie".