Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
polskieradio.pl
Aleksandra Rybińska 26.09.2016

Niezbędne kwasy tłuszczowe omega 3 i 6. Dlaczego są tak ważne w diecie?

Wiele słyszymy na temat tego, że kwasy omega-3 i omega-6 są ważnymi składnikami naszej diety i powinniśmy dbać o realizowanie ich dziennego zapotrzebowania. Sprawa jest na tyle poważna, że tłuszcze te są budulcem kory mózgowej, a spożywanie ich codziennie w odpowiedniej ilości pomaga uchronić się przez nowotworami, chorobami serca, utratą wzroku, a nawet chorobą Alzheimera. Niestety, organizm sam ich nie produkuje i musimy mu je dostarczać.

Dobroczynny omega-3

Jest ważnym budulcem mózgu, wpływa na jego kształtowanie się i pracę już od początku życia płodowego. Okazuje się, że kobieta, która w czasie ciąży spożywa odpowiednią ilość kwasów omega-3, rodzi inteligentniejsze i większe dziecko. Kwasy omega-3 obniżają poziom tzw. złego cholesterolu i podnoszą poziom ,,dobrego”. Hamują rozwój guzów i namnażanie się komórek nowotworowych, zapobiegając raka, szczególnie gruczołu krokowego, piersi i jelita grubego. Omega-3 wspomagają też procesy trawienne, redukują tkankę tłuszczową i hamują powstawanie nowej, co oznacza, że aby pozbyć się tłuszczu, trzeba jeść tłuszcz, ale ten właściwy. Kwasy omega-3 skutecznie przeciwdziałają miażdżycy, zawałom serca i chorobie nadciśnieniowej, wchodzą w skład tkanki nerwowej, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i stwardnienia rozsianego. Przeciwdziałają też depresji, stresowi i agresji. Zbawienny wpływ omega-3 mają też na nasz wygląd zewnętrzny: ujędrniają, ożywiają koloryt skóry, wzmacniają włosy i paznokcie.

Źródła kwasów omega-3: oleje roślinne: rzepakowy, lniany i sojowy oraz ryby i ssaki morskie, żółtko jaja, nasiona soi, orzechy włoskie, migdały, brokuły, awokado.

Foto: pixabay.com

Omega-6 na mocne nerwy

Kwasy tłuszczowe omega-6 są również niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich niedobór objawia się stanem zapalnym skóry schorzeniami układu krążenia oraz zmniejszeniem odporności. W okresie płodowym wpływają na rozwój ośrodkowego układu nerwowego i zapobiegają niedorozwojowi umysłowemu,  u dorosłych warunkują prawidłowe przekaźnictwo impulsów w układzie nerwowym. Omega-6 są składnikiem błon komórkowych, chronią organizm przed rozwojem  stanów zapalnych oraz pełnią istotną rolę w procesach odpornościowych. Korzystnie oddziałują w procesie obniżania poziomu tzw. „złego” cholesterolu,  pod warunkiem, że jego spożycie nie będzie zbyt duże, ponieważ w konsekwencji może prowadzić to do odkładania utlenionego tłuszczu na ściankach tętnic.

Źródła kwasów omega-6: oleje: kokosowy, słonecznikowy, kukurydziany, z nasion winogron, arachidowy, sezamowy, sojowy. Należy pamiętać, że oleje roślinne bogate w te kwasy trzeba spożywać w postaci surowej. Podczas smażenia powstają związki (nadtlenki, wodorotlenki lipidowe), które wykazują działanie miażdżycorodne i pronowotworowe.

Ważne proporcje

W spożywaniu tłuszczów omega bardzo ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Stosunek kwasów omega-6 do omega-3 powinien wynosić 4:5. Niestety, dieta przeciętnego Polaka nie spełnia takich wymagań, a proporcje kwasów wynoszą od 20:1 do 40:1. Jemy za dużo tłuszczów roślinnych, będących źródłem omega-6, a za mało ryb, bogatych w omega-3. Tymczasem nadmiar omega-6 niweczy korzystne działanie omega-3, ponieważ kwasy konkurują o te same, osiągalne w ograniczonych ilościach enzymy. Przykładowo: na 4 łyżeczki oleju słonecznikowego czy sojowego (omega-6) powinniśmy spożywać 5 łyżeczek oleju rzepakowego lub lnianego (które zawierają kwasy omega-3).

Aleksandra Rybińska