Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
polskieradio.pl
Marta Kwasnicka 16.05.2012

65 lat temu zmarł Frederick Hopkins, pionier nauki o witaminach

Za swoje badania w 1929 roku otrzymał Nagrodę Nobla. To jemy zawdzięczamy wiedzę o właściwościach witaminy A.
65 lat temu zmarł Frederick Hopkins, pionier nauki o witaminach

Sir Frederick Gowland Hopkins urodził się w 1861 w Eastbourne (Wielka Brtania) i studiował w Londynie, ale jego kariera naukowa była związana z Uniwersytetem w Cambridge, gdzie od 1914 roku był profesorem biochemii. Należał do Royal Society (pełnił m.in. funkcję wiceprezesa), a od 1925 także do Polskiej Akademii Umiejętności.

Był jednym z pionierów nauki o witaminach. W 1906 wyjaśnił rolę kwasu mlekowego w pracy mięśni oraz wyodrębnił witaminę A, za co w 1929 roku otrzymał Nagrodę Nobla. Zmarł w 1947 roku w Cambridge.

Skutki niedoboru witaminy A były dobrze znane już w starożytnym Egipcie, Grecji oraz Rzymie. Określano je tam jako "kurza ślepota" lub "ślepota zmierzchowa". Bardzo szybko nauczono się leczyć ją, podając choremu gotowaną lub surową wątrobę, chociaż nie rozumiano jeszcze, dlaczego właśnie ona pomaga na tą przypadłość. Zrozumieliśmy to dopiero w XX wieku, kiedy odkryto związek pomiędzy złą dietą i schorzeniami, a sir Hopkins wskazał cudowny składnik, nazwany witaminą A.

Skąd można czerpać witaminę A? Jedząc wątróbkę i warzywa takie jak marchew, liście brokułu, słodkie ziemniaki, jarmuż, szpinak czy dynia.

(ew/wiki)