Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
Jarosław Krawędkowski 05.02.2014

Polska wdraża zakaz wędzenia: będą kontrole, zmiana technologii

Będą masowe badania polskich wędlin pod kątem nowych unijnych norm dotyczących wędzenia, szkolenia, a ci którzy będą musieli zmienić technologię otrzymają pomoc państwa - zapewnił minister Kalemba podczas spotkania z wędliniarzami. Minister obiecuje, że żaden zakład nie zostanie zamknięty.
Od 1 września zawartość groźnego dla zdrowia benzoapirenu wydzielającego się podczas wędzenia nad ogniem nie będzie mogła przekroczyć dwóch mikrogramów na kilogram.Od 1 września zawartość groźnego dla zdrowia benzoapirenu wydzielającego się podczas wędzenia nad ogniem nie będzie mogła przekroczyć dwóch mikrogramów na kilogram.Glowimages.com
Posłuchaj
  • Minister rolnictwa zapowiada masowe badania polskich wędlin pod kątem nowych unijnych norm dotyczących wędzenia./IAR/
Czytaj także

Przedsiębiorcy wyrabiający wędliny głównie tradycyjnymi metodami obawiają się, że w związku z nowymi unijnymi przepisami będą musieli zlikwidować produkcję.

Szef resortu rolnictwa zarządza masowe kontrole

Minister rolnictwa Stanisław Kalemba zarządził masowe badania w polskich zakładach. Chce dokładnie wiedzieć ilu produktów dotyczy problem. - Badania mają zostać przyspieszone, uruchomimy większą sieć laboratoriów. Jak będziemy mieli monitoring rządowy i dużą część wyników badań w poszczególnych zakładach, to wtedy przeprowadzimy analizę i ewentualne rozmowy z Komisją Europejską - deklaruje.

Będą szkolenia dla wędliniarzy

Stanisław Kalemba zapewnia, że żaden zakład nie zostanie zamknięty. Będą organizowane między innymi specjalne szkolenia z wędzenia. Pomysł został pozytywnie przyjęty przez branżę.

Ci, którzy będą musieli zmienić technologię, otrzymaja pomoc państwa

Zakłady, które będą musiały zmienić technologię, czy przebudować wędzarnię otrzymają pomoc. - Cel podstawowy jest taki, żeby nie uronić nawet ani jednego najmniejszego zakładu, który produkuje metodą tradycyjną. Trzeba zachować produkcję i miejsca pracy - mówi minister rolnictwa.
Po spotkaniu większość przedstawicieli branży wędliniarskiej czuła się uspokojona. Wędliniarze zapewniają, że smak polskiej wędzonki raczej nie jest zagrożony.
Od 1 września zawartość groźnego dla zdrowia benzoapirenu wydzielającego się podczas wędzenia nad ogniem nie będzie mogła przekroczyć dwóch mikrogramów na kilogram. Obecna norma to pięć mikrogramów na kilogram. Według wstępnych badań dziewięćdziesiąt procent polskich produktów spełnia nowe unijne normy.

jk