Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
polskieradio.pl
Anna Wiśniewska 29.11.2017

Chiny otworzyły rynek dla polskiego drobiu

W oparciu o informacje opublikowane na oficjalnej stronie chińskich służb weterynaryjnych (AQSIQ) KRD-IG zawiadamia, że chiński rynek został otwarty na import mięsa drobiowego z Polski.

Jest to kluczowa wiadomość dla polskiego rolnictwa i wielka szansa dla polskich producentów drobiu. Otwarcie rynku chińskiego jest efektem starań Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, a także działań polskiej dyplomacji, władz weterynaryjnych i resortu rolnictwa.

Wyjątek dla Polski

Obecnie Polska jest jedynym krajem Unii Europejskiej, który może prowadzić eksport drobiu do Państwa Środka. Dotychczasowa wartość eksportu może rewolucyjnie wzrosnąć – jest to duża szansa dla polskich producentów mięsa drobiowego i długo wyczekiwana wiadomość dla branży. Chińskie służby weterynaryjne poinformowały o otwarciu rynku 28 listopada br.

Z satysfakcją informujemy o otwarciu rynku chińskiego. Wspólnie ze służbami weterynaryjnymi pracowaliśmy nad tym szczególnie intensywnie w ostatnich miesiącach. Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza od dawna uznawała współpracę z Chinami za jeden z priorytetów i jedną z największych szans dla polskiej branży drobiarskiej. Sukces nie byłby możliwy bez wsparcia Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz polskich służb dyplomatycznych. W imieniu KRD-IG serdecznie dziękuję za to wsparcie. Eksport do Chin to dla polskiego drobiarstwa dopiero początek rozwoju na tym rynku – liczymy na szersze otwarcie i wierzymy, że resort rolnictwa dalej będzie wspierał działania KRD-IG w tym zakresie –  mówi Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

Najważniejszy rynek dla polskiego mięsa drobiowego

Chiny są największym i najważniejszym rynkiem dla polskiego mięsa drobiowego. Choć już dziś polskie mięso cieszy się w Azji dużym uznaniem, Polska jako największy producent mięsa drobiowego w UE będzie mogła rozwinąć skrzydła w tym sektorze. Otwarcie Chin na eksport mięsa to pierwszy etap dla dalszej ekspansji polskich produktów, takich jak lotki czy łapki.

Blokada eksportu polskiego drobiu na rynek chiński była wynikiem obecności ognisk grypy ptaków, występującej w większości krajów europejskich i związana była z regulacjami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności. Choć formalne uznanie Polski za kraj wolny od grypy ptaków miało miejsce w lipcu 2017 r., realne otwarcie niektórych rynków krajów trzecich na nasz drób wymagało kolejnych miesięcy starań. Tym bardziej można mówić o sukcesie wejścia na rynek Państwa Środka.

Treść oficjalnego komunikatu na stronie chińskich służb weterynaryjnych (AQSIQ).

Informacja prasowa, awi