Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
Tomasz Kamiński 03.03.2011

Przez ceny cukru zdrożeją pączki

Za sprawą drożejącego cukru w przyszłym roku za pączki możemy zapłacić więcej - ostrzegają ekonomiści TMS Brokers.
Przez ceny cukru zdrożeją pączkifot. PAP/Bartłomiej Zborowski

Od kilku lat cukier drożeje, a w ubiegłym miesiącu za funt tego towaru, czyli niecałe pół kilograma, trzeba było na światowych rynkach płacić najwięcej w historii - blisko 36 centów. Prognozy mówią o dalszym wzroście cen.

Analityk TMS Brokers Bartosz Sawicki wyjaśnia, że cukier drożeje za sprawą spekulantów, którzy chcą się dorobić, ale także z powodu niekorzystnej pogody w krajach, gdzie jest produkowany. W ostatnim czasie obserwowaliśmy ulewne deszcze w Brazylii, susze w Indiach i Chinach, a także cyklon w Australii. To wszystko odbije się na naszych kieszeniach - wyjaśnia ekspert.

Na wyższe ceny słodkiego towaru wpływa też rosnące zapotrzebowanie na cukier. Analityk podkreśla, że dużym w skali świata konsumentem cukru są Indie, a rosnąca populacji Hindusów sprawia, że zapotrzebowanie na cukier również rośnie.

Bartosz Sawicki dodaje, że na ceny cukru wpływa też rosnąca popularność etanolu. To biopaliwo, jest przede wszystkim produkowane z cukru. A zatem rosnąca dbałość o środowisko sprawia, że za słodycze już wkrótce możemy zapłacić więcej.

Obecnie, w kontraktach na maj, za funt cukru trzeba płacić nieco ponad 30 centów.