Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Polskie Radio
Jarosław Krawędkowski 26.11.2013

Boże Narodzenie: Ile wydamy na karpia, pieczony schab i makowiec

Wszystko wskazuje na to, że w tym roku potrawy na świątecznych stołach nie doprowadzą Polaków do bankructwa. Taniej będzie nas kosztować karp, pieczone mięsa, ciasta i cytrusy. Tylko za makowiec zapłacimy więcej – bo mak i bakalie podrożały o 20 proc.
Być może jakaś samotna starsza osoba mogłaby zasiąść z nami przy wigilijnym stole?Być może jakaś samotna starsza osoba mogłaby zasiąść z nami przy wigilijnym stole?Glow Images/East News
Posłuchaj
  • Więcej informacji o cenach i o koszyku, który przygotowujemy na te święta, dowiedzą się państwo z rozmowy, którą z profesor Krystyną Świetlik przeprowadziła Elżbieta Mamos. /Polskie Radio, Jedynka/

Na potrawy na tegorocznym świątecznym stole wydamy nieco więcej , niż w roku ubiegłym, ale nie będą  to podwyżki radykalne. Profesor Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki  Żywnościowej ocenia, że tegoroczny polski świąteczny koszyk może być o ok. 3 procent droższy niż w 2012 r.

FAO szacuje, że ceny żywności na świecie w tym roku w listopadzie były o 5 procent niższe niż w listopadzie 2012 r. Na światowych rynkach potaniało mięso, artykuły zbożowe , tłuszcze cukier, a w istotny sposób , bo o 20-25 procent podrożał nabiał.

Za warzywa o 20 proc. więcej, za mięso i ryby prawie tyle samo co rok wcześniej

W Polsce w sposób  wyraźny podrożały warzywa, ze względu na słaby urodzaj za buraki, ziemniaki czy cebulę płacimy 15 do 20 procent więcej.

Za karpia mniej niż rok temu

Ceny ryb , mięsa i artykułów zbożowych wzrosły w porównaniu z listopadem roku ubiegłego o 1 procent. Ale już teraz widać , że np. wigilijny karp może być tańszy niż w 2012 r. , bo w chwili obecnej jego ceny są o 4 procent niższe  niż przed rokiem, a jako produkt mocno sezonowy  do świąt powinien jeszcze potanieć.

Ciasta tańsze. Oprócz makowca

O kilkanaście procent potaniały jaja i cukier - a to oznacza, że za tradycyjne ciasta drożdżowe zapłacimy mniej niz przed rokiem.

Natomiast wielbiciele łamańców i makowców mają powody do zmartwienia , bo mak jest droższy o 20 procent, podrożały też bakalie.

Mięso i ryba po grecku taniej, wędliny trochę drożej

Świąteczny stół to także szynki schaby, pasztety – i tu dobre wiadomości. Ceny mięsa wołowego i wieprzowego praktycznie nie zmieniły się od roku ubiegłego,  drób jest tańszy o kilka procent, nieco droższe są wędliny- w granicach od 2 do 5 procent.

Cytrusy – tańsze nawet o 10 procent

Tańsze będą niż w roku ubiegłym owoce cytrusowe i to znacząco, bo ich ceny spadły od 8 do 15 procent.

Polacy na żywność wydają średnio 25 procent swoich dochodów, to sporo, bo np.  mieszkańcy UE na jedzenie  przeznaczają nie więcej niż 12 procent , a Amerykanie  do 9 procent dochodów.

Nasze świąteczne wydatki na jedzenie są  zazwyczaj znacząco wyższe , ale według szacunków profesor Krystyny Świetlik, nie powinny przekraczać 30 procent  dochodów i co ważne Polacy wykazują coraz więcej rozsądku podczas świątecznych zakupów.

Elżbieta Mamos