Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Michał Lipka 07.11.2017

"Dwudziestolecie od kuchni", czyli co jadano w międzywojniu

Aleksandra Zaprutko-Janicka w swojej nowej książce zabiera czytelników w czasy szokujących kontrastów. Arystokratyczne rauty zestawia z wielkim kryzysem zmuszającym wiejskie rodziny do żywienia się trawą i korą.
Posłuchaj
  • "Dwudziestolecie od kuchni", czyli co jadano w międzywojniu (Historie jak z książki/Trójka)
Czytaj także

Autorka bestsellerowej "Okupacji od kuchni" pisze o niesamowitym postępie technicznym, który na zawsze odmienił życie gospodyń, ale też o emancypacji polskich kobiet, które nie chciały, by dłużej mówiono im, że całe życie mają spędzić przy garach. Pokazuje niezwykłą zaradność, oszczędność i przedsiębiorczość naszych prababć. Zdradza tajniki dawnej gastronomii, wyjaśnia, czym był street food 80 lat temu i jak kobiety łączyły pracę zawodową z opieką nad domem i dziećmi. – Zastanawiałam się, jak to możliwe, że w czasie wojny nasze babcie tak szybko wstrzeliły się w ten okupacyjny rytm, w tę biedę, i tak doskonale sobie poradziły. Otóż – miały doświadczenie. Przedwojenna Polska nie była rajem – opowiada Aleksandra Zaprutko-Janicka.

Wydawnictwo Znak Wydawnictwo Znak

Ponadto w audycji:

  • Prof. Kopczyński opowiada o księciu Józefie Poniatowskim,
  • Też przeczytajcie – Zofia Szpojankowska poleca książkę Zygmunta Krukowskiego "Zamojszczyzna 1918-1959",
  • Dzieje się historia – Marek Stremecki poleca książkę "Pokonani. Dlaczego pierwsza wojna światowa się nie zakończyła (1917-1923)",
  • W cyklu "Koryfeusze" historia życia Seweryna Korzelińskiego ułana, który został poszukiwaczem złota w Australii.

Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania.

***

Tytuł audycji: Historie jak z książki
Prowadzi: Marek Stremecki
Gość: Aleksandra Zaprutko-Janicka (autorka książki "Dwudziestolecie od kuchni")
Data emisji: 6.11.2017 
Godzina emisji: 23.08

ml/ab