Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
Katarzyna Karaś 14.04.2011

Wielkanoc: przeterminowana czekolada, spleśniałe bakalie i ciasto z zakalcem

Przeterminowane produkty mogą nam zepsuć święta. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przypomina o konieczności zwracania uwagi na jakość kupowanych towarów.
Dziś to mały koszyczek. Kiedyś święconka była dużo większa, bo umieszczano w niej wszystkie potrawy i produkty, które potem trafiały na stółDziś to mały koszyczek. Kiedyś święconka była dużo większa, bo umieszczano w niej wszystkie potrawy i produkty, które potem trafiały na stółfot. sxc.hu/public domain

Eksperci UOKiK-u przypominają, że kupując jajka powinniśmy zwracać uwagę na oznaczenia mówiące w jakich warunkach hodowana była kura. Im niższa cyfra tym lepiej - zero oznacza chów ekologiczny, a trzy - klatkowy.

Zastanawiając się nad wyborem wędlin powinniśmy sprawdzić na opakowaniu zawartość mięsa. Prawo nie określa minimalnych wymagań jakościowych dla mięsa i jego przetworów, dlatego produkty o tej samej nazwie, pochodzące od różnych przedsiębiorców, mogą znacznie się od siebie różnić.

Osobom dbającym o linię UOKiK przypomina, że produkty oznaczone jako "light" z uwagi na niższą zawartość cukru, tłuszczu czy innego składnika, powinny zawierać go mniej o przynajmniej 30 procent wobec produktów standardowych.

Warto też pamiętać, że najlepiej kupować żywność znajdującą się w szczelnie zamkniętych i nieuszkodzonych opakowaniach. Eksperci podkreślają również, że zawsze należy sprawdzać datę przydatności do spożycia, bo na półkach sklepowych zdarzają się towary przeterminowane o wiele miesięcy, a nawet kilka lat.

IAR,kk