Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
Michał Chodurski 18.01.2012

Polacy jedzą najwięcej owoców i warzyw w Europie

Wynika tak z badań Europejskiej Rady Informacji o Żywności. Badania przeprowadzono w 19 europejskich krajach.
Rozsądne zakupy, to jeden ze sposobów by nie odczuć skoku cenRozsądne zakupy, to jeden ze sposobów by nie odczuć skoku cenGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Polacy zdrowo się odżywiają. Korespondencja z Brukseli Beaty Płomeckiej (IAR)
Czytaj także

Polacy jedzą średnio dziennie 577 gramów owoców i warzyw, co plasuje ich na pierwszym miejscu w Europie jeśli chodzi o spożywanie tych produktów. Na drugim miejscu są Włosi, który zjadają dziennie 452 gramów owoców i warzyw.

"Tylko Polacy, Niemcy, Austriacy i Włosi jedzą codziennie zalecane przez Światową Organizację Zdrowia 400 gramów owoców i warzyw" - wynika z badań opublikowanych na stronie internetowej Europejskiej Rady Informacji o Żywności (EUFIC).

Na ostatnim miejscu znajdują się Islandczycy, którzy jedzą tylko 186 gramów owoców i warzyw dziennie, przedostatni są Szwedzi - 237 gramów, a na trzecim miejscu od końca Czesi - 253 gramów. Z badań wynika też, że dużą rolę w spożyciu warzyw i owoców odgrywa położenie geograficzne. Na północy większe jest spożycie surowych warzyw, podczas gdy na południu warzywa spożywa się głównie w postaci zup.

Europejska Rada Informacji o Żywności przypomina, że jedzenie minimum 400 gramów warzyw i owoców zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia i nowotwory.

W raporcie Rady nie ma ani słowa o tym, dlaczego Islandczycy i Szwedzi, którzy jedzą najmniej warzyw i owoców, równocześnie należą do najbardziej długowiecznych narodów w Europie.

Zobacz galerię - dzień na zdjęciach>>>

IAR/mch