Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
Tomasz Owsiński 23.05.2013

"Kluski rosną na drzewie jak owoce, a buraki są z kosmosu..."

Francuskie dzieci w większości nie wiedzą o pochodzeniu tego, co mają na talerzach. Takie są wyniki badań przeprowadzonych przez ośrodek zajmujący się zdrową żywnością.
Kluski rosną na drzewie jak owoce, a buraki są z kosmosu...Glow Images/East News

O ile sposób produkowania hamburgerów nie jest dla Francuzów w wieku od 8 do 12 lat tajemnicą, o tyle wiele z nich twierdzi, że szynka pochodzi z koniny. Dziwić to może w kraju, którego sztuka kulinarna trafiła na listę dorobku kultury niematerialnej ludzkości sporządzonej przez UNESCO. Niemniej większość badanych dzieci nie wie, co to jest marchewka ani arbuz i nie ma pojęcia, że frytki robi się z ziemniaków, a jogurty z mleka. To tym bardziej niezrozumiałe, że we francuskich szkołach organizowane są "tygodnie smaku" i "dni chleba".
Lekarze twierdzą, że w programie nauczania powinna się znaleźć godzina tygodniowo poświęcona gotowaniu i pochodzeniu produktów żywnościowych. Co więcej, dzieci badano w Prowansji uchodzącej za warzywne "zagłębie" Francji. Tymczasem maluchy twierdziły, że kluski rosną na drzewie jak owoce, a buraki były dla nich jak UFO - warzywem nie z tej planety.

''Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>

IAR, to