Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PAP
Katarzyna Karaś 01.10.2013

Co powinna jeść kobieta w ciąży? Poradnik Instytutu Matki i Dziecka

O tym, jak się prawidłowo odżywiać przyszłe mamy będą mogły się dowiedzieć z "Poradnika żywienia kobiet w ciąży", który bezpłatnie dostępny jest na stronie internetowej Instytutu Matki i Dziecka.
Co powinna jeść kobieta w ciąży? Poradnik Instytutu Matki i DzieckaGlow Images/East News

- Niestety, wiele Polek oczekujących dziecka nie odżywia się prawidłowo - powiedział dyrektor Instytutu Matki i Dziecka dr Tomasz Maciejewski. - Tymczasem sposób w jaki przyszłe matki się odżywiają może zaprogramować metabolizm dziecka. Po dorośnięciu mogą one wykazywać większą skłonność do otyłości i niektórych chorób, takich jak cukrzyca czy schorzenia sercowo-naczyniowe - dodał.
Według dietetyk kliniki położnictwa i ginekologii IMiDz Dorota Świątkowska, ponad połowa kobiet zbyt mało wie o prawidłowym żywieniu w czasie ciąży. Najczęstszym błędem jest jedzenie za dwoje, co jest niepotrzebne, szczególnie w pierwszym trymestrze ciąży. Wiele kobiet spożywa jedynie dwa, trzy posiłki dziennie, które są zbyt obfite.
- Jest to niewłaściwe, gdyż kobiety w ciąży powinny spożywać od pięciu do sześciu posiłków dziennie, i to niezbyt obfitych - podkreśliła dietetyczka. Najlepiej, żeby to było posiłki mało kaloryczne i urozmaicone, bogate w warzywa i owoce. - Niestety, wiele przyszłych matek je zbyt dużo, na dodatek wiele posiłków zastępuje słodyczami - stwierdziła.
Równie niekorzystne jest niedojadanie, stosowane przez niektóre kobiety po to, żeby w okresie ciąży nie utyć. Naraża to dziecko na niedobory ważnych składników pokarmowych. Świątkowska podkreśliła jednak, że można bezpiecznie stosować restrykcyjne diety, ale wyłącznie pod kontrolą lekarza lub dietetyka. Powinny o tym pamiętać na przykład osoby przestrzegające diety wegetariańskiej.
Specjaliści podkreślili, że konieczna jest suplementacja codziennej diety. Jeszcze przed zajściem w ciążę kobiety powinny zażywać kwas foliowy chroniący przed urodzeniem dziecka z ciężką wadą układu nerwowego. W Polsce przed zajściem w ciążę stosuje go jednak zaledwie 30 proc. kobiet.
W czasie ciąży warto stosować witaminę D3, gdyż co druga przyszła matka ma jej zbyt mało w swoim organizmie. Witamina D jest w 80 proc. syntetyzowana w skórze, jedynie 20 proc. pochodzi z diety. A w naszej strefie geograficznej od września do kwietnia jest zbyt mało słońca.
"Poradnik żywienia kobiet w ciąży" dostępny jest na stronach www.imid.med.pl oraz www.1000dni.pl. Poza zaleceniami dietetycznymi zawiera również przykłady jadłospisu w poszczególnych trymestrach ciąży.
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>
PAP, kk