Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Artur Jaryczewski 25.08.2011

Żegnaj tłuste jedzenie!

Miażdżyca to podstępna choroba, której dolegliwości przez wiele lat możemy nie odczuwać. A potem? Czeka nas zmiana myślenia i jedzenia...

- Smalec, kiełbasa i boczek są produktami zakazanymi na stałe. Zamiast tych produktów lepiej jeść np. ryby, które zawierają korzystne dla nas kwasy omega-3 - radzi Aleksandra Kubacka, dietetyk.

Powinniśmy częściej jeść warzywa, owoce, pełnoziarniste pieczywo i mąkę, brązowy ryż, grube kasze i oliwę z oliwek. Te produkty zawierają dużo błonnika i składników mineralnych, które wiążą cholesterol i obniżają jego poziom w organizmie.

- Podstawowa zasada to jeść mało, a często. Najlepiej 4-5 razy dziennie. Ważne jest, aby przerwy między posiłkami nie było zbyt duże, bo dzięki temu dostarczymy organizmowi odpowiedniej dawki glukozy i innych składników mineralnych - wyjaśnia dietetyk.

Statystycznie do zmiany trybu życia dużo łatwiej przekonać mężczyzn przedstawiając im skutki choroby. Kobietom nieco trudniej zmienić nawyki żywieniowe, ponieważ często zakorzenione są jeszcze w dzieciństwie lub wyniesione z domu.

Audycji "Instrukcja obsługi człowieka" można słuchać od poniedziałku do czwartku o godzinie 10.45

(aw)