Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Piotr Grabka 11.02.2016

Z inspiracji Libią - pieczone warzywa korzeniowe

- To o tyle fajna kuchnia, że jest prosta. Niektórzy się dziwią: tyle tu przepisów i wszystko takie łatwe - mówi Samar Khanafer, autorka książki "Hummus, za'atar i granaty. Kulinarna podróż po Libanie".
Posłuchaj
  • Samar Khanafer o książce "Hummus, za'atar i granaty. Kulinarna podróż po Libanie" (A nuż, widelec/Trójka)
Czytaj także

Wbrew pozorom kuchnia libańska nie wymaga specjalnych składników. Wystarczy kilka przypraw, które przy odrobinie chęci można w Polsce kupić (np. kumin). Ważną rolę w tej kuchni odgrywają warzywa korzeniowe, na czele z marchewką.

Samar Khanafer - pół-Polka, pół-Libanka, która z zawodu jest projektantką graficzną - zdradza w audycji kilka przepisów na pieczone marchewki i na makaron marchewkowy, a także przekonuje, że w sezonie zimowym marchewka może z powodzeniem zastąpić na kanapkach pomidora.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Samar Khanafer (autorka książki "Hummus, za'atar i granaty. Kulinarna podróż po Libanie")
Data emisji:
11.02.2016
Godzina emisji:
11.17

pg/ei