Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Sylwia Mróz 16.11.2016

Grzyby jak z "Gwiezdnych wojen" na naszym talerzu

- Najbardziej fascynujące są dla mnie takie pierzaste, białe grzyby, które wyglądają prawie jak pompony i mimo zewnętrznej budowy środek mają spójny i mięsisty. To bardzo dekoracyjne i efektowne soplówki, które znakomicie nadają się do smażenia - mówi restauratorka, Agnieszka Kręglicka.
Posłuchaj
  • Co można zrobić z enokami i soplówkami? (A nuż, widelec/ Trójka)
Czytaj także

Grzyby mogłyby się wydawać spóźnionym tematem w drugiej połowie listopada, ale nic bardziej mylnego. Można jeszcze dostać rydze, które smakują znakomicie zamknięte w słoiku i zalane solanką. Inną propozycją jest przygotowanie ich w wersji na maśle po uprzednim namoczeniu grzybów w soli - zachwycą najbardziej wyszukane podniebienia.

Na tym nie koniec w kwestii kulinarnej przygody z grzybami, bo w wielu miejscach można kupić egzotyczne gatunki, kojarzone z kuchnią azjatycką. - Enoki wyglądają jak kiełki, zupełnie nie jak grzyby, bo są małe i delikatne, i dokładnie tak samo smakują. Świetnie się sprawdzają we wszystkich azjatyckich bulionach albo dodane do stir-fry i są bardzo ładną ozdobą nawet na kanapkach - wyjaśnia Agnieszka Kręglicka.

Gość Katarzyny Pruchnickiej mówiła o tym, czy można je jeść na surowo i co można zrobić z soplówkami, które przypominają stwory z "Gwiezdnych wojen".

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość: 
Agnieszka Kręglicka (restauratorka, felietonistka)
Data emisji:
16.11.2016
Godzina emisji:
11.19

sm/mp