Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Sylwia Mróz 02.03.2017

Pierwsze promienie wiosennego słońca na talerzu

Czasami do zwyczajnej zupy wystarczy dodać kilka liści limonki lub trawę cytrynową, by uczynić nasze danie wyjątkowym. Dziś zdradzamy, jak w prosty sposób sprawić, by wiosna zawitała do naszego jadłospisu.
Posłuchaj
  • Maia Sobczak opowiada o egzotycznych przyprawach, które zmienią naszą rutynę (A nuż, widelec/ Trójka)
Czytaj także

Na przednówku Katarzyna Pruchnicka poleca by sięgnąć po wonne, aromatyczne i egzotyczne aromaty kuchni świata, co znacznie umili oczekiwanie na wiosnę. O godne polecenia przyprawy pytamy autorkę bloga qmamkasze.pl, Maię Soczak, która dzieli się z nami kulinarnymi wspomnieniami z podróży.

- Przyprawę masala dodaję do różnych potraw, przetworów, czasami do wytrawnych dań. Bardzo ją lubię i ma fajne działanie, bo jest rozgrzewająca, otwierająca, bo zawiera czarny pieprz. Jest zbliżona do przyprawy do piernika, bo zawiera cynamon i kardamon, ale jest ostrzejsza i ma silniejsze działanie - opowiada pasjonatka zdrowego odżywania.

Miechunka, imbir, trawa cytrynowa to tylko niektóre z dodatków, które odmienią nasze dotychczasowe potrawy. Więcej w dołączonym do artykułu nagraniu audycji z Maią Sobczak.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Maia Sobczak (autorka bloga qmamkasze.pl, pasjonatka zdrowego odżywiania)
Data emisji:
2.03.2017
Godzina emisji:
11.13

sm/fbi