Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Sylwia Mróz 20.04.2017

Brukiew wraca do łask szefów kuchni

Po świętach zachęcamy do spróbowania lżejszych potraw, np. tych z mniej popularnych warzyw korzeniowych. Pasternak czy brukiew powoli i nieśmiało wracają na nasze stoły.
Posłuchaj
  • O tym, jak przygotować brukiew mówi nam Tomasz Purol (A nuż, widelec/ Trójka)
Czytaj także

O brukwi mówi się również karpiela i choć nie wygląda na wytrawne warzywo, to zawiera witaminy z grupy B i D oraz minerały, a na dodatek jest sycąca i niskokaloryczna. Jej wygląd sugeruje koligacje z rzodkiewką, choć więcej ma wspólnego z kapustą.

Puree z brukwi z dodatkiem ziemniaków i marchewki może być znakomitym dodatkiem do mięsa, a takie zestawienie często pojawia się na skandynawskich stołach. O innych pomysłach na przygotowanie tego warzywa mówi nam Tomasz Purol, szef kuchni jednej z najlepszych poznańskich restauracji.

- Brukiew kojarzy się z biedą i była jedzona w czasach, gdy było ciężko. A wracamy do niej, bo jest ciekawym warzywem, zbliżonym w smaku do rzepy i kalarepy, zaś konsystencją przypomina kalarepę i jest łatwa do przygotowania - opowiada.

Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Tomasz Purol (szef kuchni jednej z poznańskich restauracji)
Data emisji:
20.04.2017
Godzina emisji:
11.14

sm/mk