Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Sylwia Mróz 17.05.2017

Domowy przepis na najlepszy keczup

Lepsza aura zachęca do wychodzenia i jedzenia na zewnątrz, np. przy okazji grilla. A przy tego typu spotkaniach w plenerze nie może zabraknąć keczupu, który najlepiej przygotować w domu.

Domowy sos pomidorowy jest znacznie zdrowszy i smaczniejszy, a przy okazji nie zawiera tyle cukru i konserwantów, co produkty dostępne w sklepie. Swoim przepisem i poradami w kwestii przygotowania keczupu dzieli się z nami kucharz Jurek Sobieniak.

Potrzebne nam są pomidory, można dodać suszone owoce np. śliwkę i dla osłody odrobinę miodu. - Na początku trzeba wyciągnąć środki z pomidorów, pokroić same owoce, odparować je i zmiksować, a dopiero na końcu dodać pestki i resztę, bo jest tam dużo aromatu, który w ostatniej fazie przygotowywania keczupu wraca na swoje miejsce - opowiada ekspert kulinarny.

By uzyskać lepszy smak, warto połączyć różne rodzaje pomidorów np. suszone, świeże i koncentrat. Na dodatek wrzucić suszone morele, cebulę czosnkową i inne dodatki, które nadadzą sosowi wyjątkową i niepowtarzalną nutę. O szczegółach mówimy w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Jurek Sobieniak (kucharz, technolog żywności)
Data emisji:
17.05.2017
Godzina emisji:
11.10

sm/ei